hd-200-nehézállvány (1)

Állványzatok

Az építkezéseken gyakran kell alkalmaznunk a szintkülönbségek áthidalása céljából állványokat. Az állványok fajtái a széleskörű alkalmazási lehetőség miatt a felhasználás szempontjait figyelembe véve szerteágazóak lehetnek – létrák, bak és egyszerűen összeszerelhető szerelő állványok vagy homlokzati és mobil szerelő állványzatok – melyek használatával megvalósíthatjuk a biztonságos munkavégzést.

A munkáltató vagy fővállalkozó feladata hogy a kockázatokat a minimális szintre csökkentse vagy megszüntesse. Ennek érdekében elsősorban a kollektív védelmi rendszerek kialakítását kell előtérbe helyeznie a tervezés időszakában a Biztonsági és egészségvédelmi terv megalkotása során. Ahhoz, hogy dönteni tudjunk, hogy mely állványzat használata számunkra a legmegfelelőbb, érdemes ismerni azok leggyakoribb fajtáit, azok alkalmazása során pedig követni kell az állványkészítés biztonsági szabályait. A legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb módja az állványhoz jutásnak az állványbérlés!

Leírások

Homlokzati állvány

Az egységes 25 cm-es rendszerraszter rugalmas igazítást tesz lehetővé még bonyolult homlokzat geometriák esetén is. A rendszer billenésbiztos járótábláinak segítségével minden mező rések nélkül, botlásmentesen lefedhető. Kialakítástól függően, 6-os teherosztályig különösen nagy teherbírást biztosít. Könnyű és biztonságos szerelés a Gravity Lock segítségével: az ékes hevederfej rozettába történő behelyezésénél az ék saját súlyánál fogva a rozetta nyílásába esik, majd rögzül.

Nehézállvány

A beépített övcsatlakozók segítségével lehet a különböző hosszúságú támaszelemeket összekapcsolni. A rendszer a komponensek kis súlyának köszönhetően – a legnagyobb alumínium elem súlya kevesebb, mint 30 kg – kézzel szerelhető. Ellenőrzött süllyesztése 10 cm a süllyesztőmű segítségével. Teherhordó tárcsaként is alkalmazható az önálló támaszok főtartókkal történő összekapcsolásával: az átlós merevítések rendszerelemekből, hegesztési munkálatok nélkül megvalósíthatók.

multiprop-alumínium-födémtámasz (2)

Födémtámasz

A nagy megengedett szártehernek köszönhetően kevesebb támasz kerül felhasználásra, 90 kN-ig. Öntisztuló csavarmenettel, gyorsmenetes állítóanyával és fokozatmentes beállítási lehetőséggel rendelkezik. Hosszbeállítása gyors, hiszen a belső csövön lévő beépített mérőszalag mutatja a támasz teljes hosszát. Az MRK keretek időigényes csavaros csatlakozások nélkül rögzíthetők, így praktikus ékes csatlakozást tesz lehetővé.

Munkaszintek

A téglalap alakú heveder keresztmetszet révén az önsúly kisebb, a teherbíró képesség nő. A munkaszintek a metrikus rendszerraszternek köszönhetően hézagmentesen lefedhetők, a falkiugrások zavaró pallózás nélkül, rendszerelemekkel botlásmentes módon körbeépíthetők. A csúszásmentes, tüzihorganyzott acél járótáblák automatikusan biztosítottak kiemelkedés ellen. Egyéb járótábla biztosítás nem szükséges.

Lépcsők, tornyok

3.00 kN/m2 teherbírás a lépcsőkarokon és a járótáblákon, 20 fm lépcsőhosszon. Elegendő hely a közlekedésre ellentétes irányú forgalom esetén, anyagszállításkor vagy sérült személyek szállításakor is. A lépcsőfoktartó alapprofilokra kell fektetni a lépcsőfokokat, melyek egymást biztosítják, ezért az építéshez kiegészítő elemek nem szükségesek. A mindenkori terhelési helyzetet figyelembe véve, a szárak optimális elhelyezése révén magas az anyagkihasználás. A rúdelemek és a vízszintes hevederek közötti különösen merev csomóponti kapcsolatoknak köszönhetően egységekben áthelyezhetők a szerkezetek. A PERI födémzsaluzat rendszerekhez, valamint a szokásos acél és fa szerkezeti méretekhez is optimálisan igazítható.